Politica

Autoritățile județene fac front comun împotriva violenței în familie

Consiliul Județean Giurgiu și Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu au   organizat, astăzi, dezbaterea „Violența domestică în județul Giurgiu în contextul societății românești”.

Parteneri ai acestui eveniment au fost reprezentanți ai Tribunalului Giurgiu, Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, Inspectoratului Județean de Jandarmi Giurgiu, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Așezământului social “SF.Arhangheli Mihail și Gavril” din Slobozia, și reprezentanți ai societății civile.

Invitați speciali au fost -Viorica Dăncilă –  europarlamentar, Grațiela Drăghici – Secretar de Stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, chestor principal de poliție Despescu Bogdan – Inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, General de brigadă Andreiana Marin – Inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, deputatul Elena Dinu, primarul Nicolae Barbu, consilieri județeni.

Dezbaterea a fost condusă de Marian Mina, președintele Consiliului Județean Giurgiu care, în deschiderea dezbaterii a declarat că:  „Violența împotriva femeii este un flagel care s-a răspândit și este tot mai cunoscută ca cea mai seriioasa și urgentă a societăților care împiedică drumul spre dezvoltare și spre pace.

IMG_5216

„Ce facem noi pentru a diminua sau elimina acest flagel? Nu există circumstanțe atenuante, de fiecare dată când aceasta are loc este o încălcare a drepturilor omului. Cu toții suntem datori să eliminăm aceste violențe, nu se poate continua în acest fel.

În România s-au făcut pași în direcția îmbunătățirii legislației, dar toate aceste lucruri sunt inutile dacă persoanele cărora li se adresează nu le folosesc, de aceea trebuie să fie răspândită informația pentru o mai bună cunoaștere a drepturilor. Un dușman nevăzut al acestora este chiar necunoașterea legislației”, a mai declarat președintele CJ Giurgiu.

La rîndul său, europarlamentarul Viorica Dăncilă, a felicitat autoritățile locale pentru inițiativă și a declarat:  „Această dezbatere este una cu impact, una pe care o putem extrapola nu numai în Giurgiu, dar în toată țara, acest lucru trece dincolo de limitele unui județ și de cele naționale.E revoltător că în secolul 21 mai putem vorbi despre violența împotriva femeii. Pentru a discuta despre violența domestică trebuie să vedem ce stă în spatele acestui fenomen, și în urma discuției să găsim acele metode care stopeze acest lucru.

(…)Datele sunt îngrijorătoare. La fiecare 30 de secunde o femeie este lovită în România și aproape 300 de femei mor în România din cauza violenței domestice. Toți cei care pot să contribuie trebuie să o facă pentru a pune capăt acestui flagel. Ma refer aici la partea legislativă, la cea administrativă, la biserică, la politie, toți acești actori pot contribui la combaterea violenței domestice. Sper să putem dezvolta acest model de la Giurgiu în toată țara, dar și la nivel european. Există lucruri care se pot face și avem nevoie de voință.  România a ratificat Convenția de la Istanbul în 2014, se lucrează la transpunerea în materie penală, și este important este ca legislația să se aplice, dar e important ca ea să fie cunoscută la nivelul fiecărei comunități, pentru ca femeile agresate să poate beneficia de ele. Un rol esențial îl are și presa pentru difuzarea acestor mesaje. Trebuiesc dezvoltate mai multe centre de consiliere, a mai spus Viorica Dăncilă.

(foto: giurgiuveanul.ro)

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Politica