Politica

Comuna Prundu, pe harta evenimentelor organizate de Preşedinţia României la Consiliul UE

 

Luni, 13 mai, Cătălin Corbea, primarul comunei Prundu, a fost gazda unui eveniment deosebit, organizat la nivel european. Peste 100 de angajaţi ai Agenţiilor de Plăţi din  România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Italia, Lituania, Cehia şi Republica Moldova au vizitat comuna cu cele mai multe proiecte europene accesate.

Aceştia se află pentru trei zile în România, pentru a participa la prima ediţie a Campionatul European de Fotbal al Agențiilor de Plăți, o iniţiativă a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Aceştia au fost însoţiţi de directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale ((AFIR), Adrian Chesnoiu.

Oaspeţii au fost invitaţi să viziteze obiectivele realizate cu ajutorul programelor europene. Unul dintre obiective a fost chiar societatea TotAgro:

„Ne aflăm în curtea unei societăți agricole care a accesat foarte multe proiecte europene. Este chiar prima societate din județul Giurgiu care a accesat primul proiect SAPARD pentru agricultură”, a spus primarul Cătălin Corbea.

O parte din utilaje sunt achiziționate pe diverse măsuri, societatea TotAgro și societățile din grup sunt societăți care lucrează o suprafață de aproximativ 4500 de hectare și mai avem și două ferme moderne de creștere a porcilor cu o capacitate de aproape 20.000 de porci grași, pe an.

Formula de culturi aplicată anual este ușor atipică, deoarece cultura principală a societății este rapița și reprezintă 50% din suprafața ocupată în fiecare an, restul culturilor fiind grâu, porumb, soia, fiind împărțite în procente relativ egale.

Societatea deține și două depozite de cereale, cu o capacitate de depozitare de 22 de mii de tone. Societatea mai deține și camioane, folosite la transport iar, într-un procent foarte mic, avem și activitate de comercializare”, a mai spus primarul Cătălin Corbea.

60485123_2373082849643654_7632734837266186240_n

Prezent la eveniment, preşedintele CJ, Marian Mina, a spus:

„Vreau să salut oaspeții pe care domnul primar îi are astăzi, să le urez bun venit în județul Giurgiu și comuna Prundu, o comună cu care ne mândrim și care are un primar care ne face cinste. Despre afacerea domnului primar știu demult și vreau să-l felicit. Cu surprindere, am aflat zilele trecute că, la îndemnul domnului primar, peste 80 de proiecte europene sunt accesate în comună. E bine că domnul primar comunică cu locuitorii și le explică toate axele pe care se pot depune proiecte europene ….și banii europeni reprezintă calea de dezvoltare a comunităților. Sper că oaspeților le-a plăcut ce au văzut aici și, cu îngăduința domnului primar, să îi invităm și altădată”.

Prefectul NinaCrișu : „Vă urez bun venit în județul nostru și vă asigur că vă aflați în cea mai frumoasă comună a județului nostru și una din cele mai frumoase din țară. Tocmai vin dintr-o vizită în județ și pot să spun cu bucurie că, cea mai mare parte a primarilor cu care m-am întâlnit mi-au spus că vor să ajungă și să depășească comuna Prundu, localitate ce este un etalon pentru județ”.

Punctul forte al acestei întâlniri a fost petrecerea în stil românesc pe care familia   Corbea a pregătit-o pentru oaspeţii lor, de la care n-au lipsit mieii la priţap dar nici  deja celebrul  ritual „Gurbanul Rudarilor”, condus, ca în fiecare an, de către Marin Stan, bulibaşa rudarilor din Prundu.

Oaspeţii au petrecut până târziu, pe acordurile tarafului Boncel din comuna Hereşti.

Sigur va fi o experienţă de neuitat pentru toată lumea şi pe care, Cătălin Corbea i-a invitat s-o mai repete.

Aşa cum spuneam, acest Campionat European de Fotbal este iniția României în cadrul președinției Consiliului UEşi reuneşte echipele de fotbal ale Agențiilor de Plăți din Europa. Meciurile s-au desfăşurat la baza sportivă Berceni unde astăzi, 15 mai se va juca finala.

 

Organizatorii speră ca ideea să fie preluată și de următoarea președinție care să continue competiția.

(foto: giurgiupesurse.ro)

M.B

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Politica