Politica

Hainele cele noi ale…kaiserului săsesc

Sigur vă amintiți povestirea lui Andersen ”Hainele cele noi ale împăratului”. Pentru cei care n-o mai știu, iată un mic rezumat: într-o țară, undeva, împăratul ei era prea puțin preocupat de treburile împărăției: nu stătea de vorbă cu oamenii, nu-l interesau problemele poporului și se înconjurase de gașcă de curteni ipocriți și profitori care îi cântau în strună pentru simbriile generoase pe care le primeau.

Singura plăcere a împăratului era să se îmbrace cu haine scumpe. Avea sute de ținute, câte una pentru fiecare moment al zilei.

Într-o zi, doi escroci, profitând de aroganța și infatuarea împăratului, s-au oferit să-i confecționeze cele mai faine și mai fine haine, așa de fine, că erau de  nevăzut pentru orice om care, chipurile, nu îşi îndeplinea bine slujba sau care era mărginit la minte.

Avid de lux, împăratul îi puse la lucru imediat pe acesti închipuiți croitori.

haine haine

Megând să vadă cum stau cu lucrul, niciunul dintre curteni nu îndrăznea să spună că el nu văde nimic din finețea mătăsii sau croiala perfectă a hainelor, pentru a nu fi socotiți că nu-și indeplinesc bine slujba ori sunt mărginiți.

Nici chiar împăratul, care nici el nu vedea nimic, nu îndrăznea să spună asta pentru ar fi recunoscut că este un impostor, limitat și îngâmfat care nu-și merită locul în fruntea poporului.

Singurul care a scos la iveală impostura a fost un copil care, în timp ce împăratul defila țanșoș prin mulțime purtând ”hainele cele noi”, de fapt despuiat, a strigat: ”Împăratul este gol!”

Strigătul copilului a ridicat, ca la un semn, pânza de pe ochii tuturor, dezvăluind micimea, impostura și aroganța împăratului care se dovedise, el însuși, un mare gol.

Asta este povestea lui Andersen.

A noastră este că, aseară, la ”autodezbarerea” pe care Iohannis și-a moderat-o singur cu doar nouă jurnaliști aleși de el pe persoană fizică, fără implicarea redacțiilor, un student anonim, un ”copil” a spus:

„As dori să știu de ce nu ați ales să invitați și niște jurnaliști care să vă pună niște întrebări incomode. Subiectele (incomode – n.red.) sunt știute: problema caselor (președintelui – n.red.), a conferințelor de presă pe care nu le-ați ținut de-a lungul mandatelor…”

„Vă rog să îmi puneți o întrebare incomodă”, a replicat Iohannis.

„Păi, asta a fost”, a raspuns calm tanarul din public.

Acesta a fost momentul când ”kaiserul” Iohannis s-a văzut în toată ipocrizia lui, când a arătat poporului cum vrea el să conducă: EL a hotărât că se numește ”dezbatere” deși n-a dezbătut nimic, cu nimeni, EL a moderat-o, adică a dat cuvântul invitaților sau a cerut pauză publicitară, EL a hotărât cine îi va pune întrebări și câte, EL a făcut aprecieri asupra propriei prestații, El cu El au hotărât, aseară, că merită un alt mandat la Cotroceni!

Noi, poporul, n-am fost în niciun fel prezenți în ”autodezbaterea” kaiserului IOhannis!

M.B

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Politica