Politica

Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche și importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii Crucii lui Iisus.

Înălțarea Sfintei Cruci  este cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii Crucii lui Iisus.

Prin această sărbătoare creștinii comemorează două evenimente deosebite din istoria lemnului crucii.

Aflarea crucii, de către Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, Cruce pe care a fost răstignit Iisus și înălțarea ei solemnă, în văzul tuturor, de către episcipul Macarie de Ierusalim, în ziua de 14 septembrie 326.

În tradiția populară, Ziua Înalțării Sfintei Cruci se mai numeste Cârstovul Viilor, pentru că obștile rurale dau liber la culegerea viilor. Există tradiția ca ultimul butuc din vie sa fie lăsat necules, ca ofrandă pentru păsările cerului. Tot acum se bat nucii.

14 septembrie este ziua în care vara se duce. Daca ploua cu tunete, înseamna că toamna va fi lungă si caldă. Dacă păsările călătoare mari se înalță pe boltă, înseamnă ca vremea se răcește.

Busuiocul, care începe să pălească dar mai este înca puternic aromat, este utilizat într-o mulțime de ritualuri de sfințire, belsug și însănătoșire, apoi se pune la uscat pentru ritualurile religioase și pentru mâncare.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Politica