Politica

Candidata PNL Giurgiu, Gabriela Horga, prinsă cu…lampa mică la București!

 

Într-o postare pe pagina sa de facebook, jurnalista Narcisa Iorga vine cu dezvăluiri privind implicarea candidatei PNL, Gabriela Horga, venită la Giurgiu pentru un loc de deputat în Parlamentul României, în afacerea luminițelor de Crăciun din sectorul 6 al Bucureștiului.

Iată ce scrie Narcisa Iorga:

”Primarul Ciucu are obligația să spună dacă firma consilierei lui Orban i-a cerut 500.000 de euro pe luminițele de Crăciun din acest an.

Firma a montat luminițele de anul trecut și are contracte de zeci de milioane de euro cu primăriile și alte instituții publice. Consiliera lui Orban este fiica unui fost parlamentar PNL, a ocupat poziții cheie în stat și acum candidează la Parlament, pe lista PNL Giurgiu.

Pentru că primarul Ciucu nu a produs nici până acum vreo dovadă care să mă contrazică, doar a jignit, s-a victimizat și a încercat să ne ia de proști cu niște poze, am cerut Primăriei Sector 6, conform legii privind liberul acces la informațiile de interes public, să-mi pună la dispoziție ofertele pe care le-a primit pentru iluminatul festiv de Crăciun din acest an, să spună concret dacă firma EURO-AUDIT SERVICE SRL a făcut o ofertă cu valoarea de 500.000 de euro pentru luminițe și dacă Primăria a purtat negocieri cu mai multe firme pe acest subiect. Am cerut, de asemenea, și contractul cadru, precum și facturile aferente acestuia, pe care Ciprian Ciucu le-a aruncat pe Facebook într-o formă imposibil de analizat. Din ce se vede în pozele lui Ciucu, contractul cadru este pentru iluminatul public, nu pentru luminițele de Crăciun de anul trecut, despre care vorbeam eu. Deci, maculatură pentru creduli. Am cerut toate facturile, nu doar pe cele patru, din 2017 până în ianuarie 2020, pe care le-a pozat Ciucu și le-a pus trunchiat pe Facebook și am cerut precizarea serviciilor pentru care au fost achitate, pentru a vedea dacă obiectul contractului și serviciile prestate au legătură cu iluminatul festiv sau doar cel public stradal, așa cum se vede în fotografiile lui Ciucu. Deci, vorbim pe documente. Am trimis cereri cu privire la iluminatul festiv către toate primăriile de sector, asta în plus față de Ciucu, ca să nu se simtă prost.

Banii pentru ”grădinițe, creșe sau străzi” s-au dus la firma EURO-AUDIT SERVICE SRL, a consilierei lui Orban

Firma a fost înființată în 2010, avându-le acționare pe soția și fiica parlamentarului Vasile Horga, trecut de la PRM (senator 2000 – 2004) la PNL (deputat 2012 – 2016). Cum a ajuns Vasile Horga în Parlament, când USL era la putere, cum au început să sară banii în firma fiicei, care preluase 99,99% din acțiuni, crescând ca Făt Frumos de la 6 contracte, din care trei încredințări directe, în 2012 la 40, în 2013. Evoluția firmei a fost una spectaculoasă, ajungând rapid la contracte de 20 de milioane de euro pe an, după cum reiese din declarația de interese a tatălui, de pe site-ul Parlamentului (din care redau doar un fragment, fiind mult prea vastă).

Fiica parlamentarului, Gabriela Horga, nu doar că era o patroană foarte tânără și de mare succes, dar era și cadru didactic universitar la două facultăți, plus că a deținut funcții importante în statul român, USL fiind rampa ei de lansare. Până acum, când are 35 de ani, Gabriela Horga a fost consilier personal al lui Daniel Chițoiu, atât când era ministrul Economiei, precum și când era parlamentar, care o preluase de la Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. După plecarea lui Chițoiu, Gabriela Horga a devenit director de cabinet al lui Gelu Ștefan Diaconu, când acesta era secretar de stat, pe care l-a urmat și la ANAF, unde a ocupat aceeași funcție de director de cabinet. Horga figurează și ca speaker la Aspen Institute, organism bine asociat intereselor SIE. A fost membru în consiliile de administrație sau în comisiile de supraveghere ori de privatizare ale unor companii precum GDF Suez Energy România, Romaero SA, Eximbank SA, Hidroelecrica SA, Nuclearelectrica și Electrica SA, cea din urmă fiind una dintre companiile preferate pentru contractele firmei lui Horga. Deci era și membru în Consiliul de Administrație al Electrica SA, și acționară a firmei care încheia contracte cu Electrica SA. Toate aceste informații sunt publice.

Acum ocupă funcția de secretar de stat în Cancelaria Primului Ministru. Ca orice femeie inteligentă, Gabriela Horga și-a depus declarația de interese la zece zile după ce a ieșit din acționariatul firmei EURO-AUDIT SERVICE SRL, așa încât să nu fie obligată să declare veniturile din contractele pe bani publici ale companiei. Soțul ei este director al firmei. Conform declarației de avere, dividendele pe care le-a încasat anul trecut sunt în valoare de 2 milioane de lei, ceea ce ne poate da o dimensiune a profitului firmei, plus vreo 20.000 lei de la Engie, fără să spună în ce calitate. Am găsit însă informația că a fost administrator al companiei Engie până la data de 25.05.2020, deci la cinci luni după ce devenise consiliera lui Orban.

După o succintă verificare, firma Gabrielei Horga a încheiat contracte numai anul trecut și doar pentru iluminatul festiv de Crăciun, în valoare de 40 milioane de lei, din care aproape 1,5 milioane numai cu Primăria Sibiu. Alte primării: Slatina, Medgidia, Cernavodă ș.a. Deci, după socotelile primarului Ciucu, asta ar însemna bani cu care el ar fi putut construi cam 80 de creșe, 80 de grădinițe sau ar fi putut asfalta 80 de străzi. El a făcut socoteala asta, nu eu.

Aici începe circul lui Ciucu

Orbit de imagine, fără prea multă experiență cu presa reală, alta decât cea care aplaudă orice mărgică și total lipsit de tact, ca să nu mai amintesc de răbdare, Ciprian Ciucu a lansat declarația ca un ”leocoplast” că nu mai oferă bucurie de Crăciun celor care, în micimea lor, așteptau niște luminițe într-un ”amărât de parc”, ca să-l citez pe primarul în funcție. Unde arată lipsa de tact? Atunci când spune că i s-a propus anul acesta iluminat festiv scump (500.000 de euro) și urât, fiind la fel ca acela de anul trecut. De unde deducem că firma care a instalat anul trecut ornamentele de Crăciun, i le-a propus și anul acesta tot pe cele de anul trecut, dar la un preț de patru – cinci ori mai mare. De pe site-ul de licitații publice SEAP, am aflat că firma Gabrielei Horga, consiliera lui Orban, a încasat anul trecut 500.000 de lei, nu 500.000 de euro, pentru iluminatul festiv din Parcul Drumul Taberei. Am căutat și alte contracte cu obiectul principal cod CPV 39298500-2 Ornamente încheiate de Primăria Sector 6 și nu am găsit. Aici s-a enervat domnul Ciucu, încercând disperat să-și acopere cu țipete greșeala. Acum, are obligația să răspundă ce oferte a primit și de la cine, de ce nu a găsit soluții mai ieftine. Eu nu am făcut decât să reacționez la atitudinea lui exagerat de agresivă și absolut inexplicabilă. Nu am niciun alt interes, asta ca să fie clar și lui Ciucu, și altora. Niciun interes!

Am văzut și interviul pe care l-a dat Ciucu, ieri, la Newsweek. Nicio dovadă. Ba mai mult, s-a afundat în eroare, spunând că nu e treaba sectorului să asigure iluminat public, ci a Primăriei Capitalei, că lumea poate să stea și doar cu balcoanele împodobite, că și-așa, nici nu ies pe stradă anul ăsta, și nici nu stau în centru. Adică, asta e! Părea mulțumit de impactul pozitiv pe care îl are decizia lui și a folosit ocazia pentru a se victimiza că e atacat pe rețelele sociale pentru că deranjează interese. În ceea ce mă privește, nu am nicio agendă ascunsă, nu am niciun interes la nicio primărie, nici PSD, nici PNL, nici USR, de nicio culoare, cu niciun contract, nimic – nimic. Poate i se pare straniu, dar nu toată lumea funcționează ca el, după agendele altora. Nu am avut nicio intenție să-l atac. L-am întrebat cât se poate de elegant cum explică diferența dintre realitatea de 500.000 lei reprezentată de valoarea contractului de anul trecut și cei 500.000 de euro din declarația lui. Pentru că nu-și poate ține nervii în frâu, a pornit o cascadă de jigniri la adresa mea, ceea ce mi-a ridicat mari semne de întrebare cu privire la acest contract și am început să caut informații. Spre ghinionul lui, am găsit! Acum să răspundă ca un funcționar public, să lase isteriile, că la mine nu țin!

Aștept răspuns urgent din partea Primăriei.

P.S. La cinci ore după publicarea acestei postări, m-a sunat Gabriela Horga. M-a rugat să fac precizarea că ”firma părinților” ei nu a primit banii de la Primăria Sibiu, care a reziliat ilegal contractul existent și acum pe SEAP, că a câștigat în instanță un proces, au depus la Primărie ornamentele și tot nu primesc banii. Acum sunt din nou în instanță. Spun și aici ce i-am spus și doamnei la telefon: contractul a fost câștigat legal, conform deciziei instanței, există pe SEAP, deci, mai devreme sau mai târziu va fi plătit. Am întrebat-o dacă a făcut vreo ofertă de 500.000 de euro sau mai puțin pentru iluminatul festiv din acest an în sectorul 6. Mi-a spus că nu știe. Bine, atunci, așteptăm Primăria să răspundă”, a scris Narcisa Iorga pe pagin sa de facebook.

 

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Politica