Politica

De astăzi, 1 septembrie, noua lege a pensiilor aduce majorări de pensii și indemnizații sociale

 

De azi, 1 septembrie, a intrat în vigoare noua lege a pensiilor iar modificările vor fi puse în practică de mâine. Sunt o serie de vești bune pentru pensionari odată cu intrarea actului normativ în vigoare, în sensul că pensiile și indemnizațiile sociale cresc, așa cum s-a stabilit în urmă cu câteva luni de către Ministerul Muncii.

Valoarea punctului de pensie crește cu 15%, de la 1100 lei la 1265 lei.

– Pensia minim garantată se majorează cu 64 lei, de la 640 lei la 704 lei.

Indemnizația pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul 1 de invaliditate se majorează de la 880 lei la 1012 lei.

 

Cei care vor avea cel mai mult de câștigat sunt pensionarii care au lucrat în locuri de muncă încadrate în grupele I sau a II-a și care pe lângă majorarea punctului de pensie vor beneficia și de recalcurarea pensiei.

Drepturile recalculate se vor acorda începând din octombrie 2018, indiferent de data emiterii deciziei de recalculare. Dacă un pensionar se va afla însă în situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât cel inițial, se menţine cel vechi astfel încât să nu scadă nici o pensie.

„Suntem cu toate pensiile recalculate. Taloanele sunt tipărite, sunt făcute primele plăţi către Poşta Română. De luni, începem efectiv plata noilor cuantumuri de pensii. După cum ştiţi, prin Ordonanţa 114, am prevăzut această majorare de punct de pensie, astfel încât la construcţia bugetului pe anul 2019 am avut bază legală şi am majorat”, a declarat recent ministrul Muncii, Marius Budăi.

-Alte măsuri sociale în favoarea persoanelor vârstnice car vor intra în vigoare de astăzi sunt și acelea de creștere a plafonului maxim al veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%, de la 990 lei la 1139 lei, asta însemnând că mai mulți pensionari vor beneficia de medicamente compensate cu 90%.

M.B

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Politica