Politica

Directorul DGASPC Giurgiu, Cătălin Lupu, pune punctul pe ”I” în problema salariilor: Guvernul nu s-a achitat de partea sa de obligație!

 

Situația disperată a angajaților de la DGASPC Giurgiu, care nu si-au primit salariile de două luni a fost abordată astăzi, într-o conferință de presă, de directorul DGASPC Giurgiu, Cătălin Lupu.

Replica acestuia vine după ce ieri, într-o altă conferință de presă, doi foști președinți de Consiliul Județean, din partea PNL, Dumitru Beianu și Vasile Mustățea, au prezentat situația din punctul de vedere al Guvernului, încercând să paseze responsabilitatea în curtea Consiliului Județean.

”Din păcare, am văzut ieri cum doi domni ne-au amețit cu niște date pe standarde, bugete, milioane, trilioane, detalii tehnice care nu-și aveau locul și care n-au lămurit problema.

Au spus că statul acoperă costurile pe standarde, restul, conform legii bugetului fiind acoperit de Consiliul Județean.

Conform acestui buget, județului Giurgiu i-au fost alocate 19 milioane de lei, din care 9 milioane au ajuns la DGASPC și nu 19 cum au menționat dânșii, pentru că diferența de 10 milioane era prevăzută pentru programul laptele și cornul, școli speciale, biserici.

Conform extraselor de cont de la DGASPC, noi am cheltuit până în acest moment 20 de milioane, din care 9 milioane de la bugetul de stat și 11 milioane de la Consiliul Județean”, a precizat Cătălin Lupu.

Legat de informația pe care cei doi foști președinți au făcut-o ieri că statul acoperă integral standardele de cost, directorul DGASPC a spus că, potrivit legii bugetului, la anexa 4, scrie clar că se acoperă de fapt 50% din aceste valori, așadar alocările bugetare sunt mult sub necesarul cheltuieli.

Directorul DGASPC a mai afirmat că, până în data de 2 iunie, când au apărut aceste noi standarde de cost, nimeni nu a informat direcția despre măsurile luate.

Deoarece se știa că, din cauza subfinanțării vor rămâne fără bani, încă din 31 martie, alături de președintele Consiliului Județean, Marian Mina,  au avut loc întâniri cu prefectul județului în care s-a inițiat de hotărâre de Guvern despre care directorul DGASPC crede că nu a ajuns nicăueri deoarece nu s-a primit niciun răspuns. Demersurile au continuat și în 4 mai, a avut loc o altă întâlnire care, de asemenea, n-a avut nicio consecință.

Cătălin Lupu a mai precizat că, în anii anteriori, când se ajungea într-o astfel de situație, guvernul apela la fondul de rezervă de unde aloca sumele necesare, lucru pe care actulul Guvern refuză să-l facă, deși existența stării de urgență le-ar fi permis să facă acest lucru.

Anul trecut, Guvernul distribia către Consiliul Județean 114 milioane de lei pentru funcționarea tuturor direcțiilor subordonate. În 2020, actualul Guvern a alocat 47 de milioane , aproximativ 40% din necesar, în condițiile în care, numai nevoile DGASPC erau de 72 de milioane.

”Consiliul Județean are venituri mici, față de enevoi. CJ nu este un SRL, nu este generator de venituri, nu este ca o primărie care poate face bani și din alte surse, a mai precizat Cătălin Lupu.

Totodată, el a mai anunțat că a fost înștiințat de sindicatul angajașilor din direcție că, începând de astăzi sunt în grevă japoneză până pe 11 iunie, urmând apoi să picheteze toate instituțiile.

Ca o concluzie, despre situația reală de la DGASPC se poate spune:

-angajații nu și-au luat salariile de două luni

-toate demersurile făcute la Prefectură, ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor au rămas fără răspuns

-necesarul pentru plata salariilor este de aproximativ 57 de milioane

-de la guvern s-au primit 9 milioane

– guvernul a spus că ei acoperă doar 50% din cheltuieli deși procentul ar fi trebuit să fie de 100%

”În aceste condiții, situația este foarte gravă deoarece, în cel mai fericit caz, vor putea veni bani cel mai devreme în luna august, în urma unei rectificări  bugetare. Dar oamenii nu mai au răbdare și vor să plece din cadrul direcție, ceea ce va crea probleme foarte grave în sistemul de asistenșă socială din județul Giurgiu”, a mai sous Cătălin Lupu.

Din păcate, situația de la Giurgiu nu este singulară, problemele extinzându-se la mai multe consilii județene din țară, în condițiile în carebugetele acestora s-au subțiat drastic în ura achizițiilor pe care le-au făcut în lupta cu epidemia de Covid-19, iar Guvernul nu le-a decontat banii nici până acum.

 

 

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Politica