Politica

După ce a pierdut în instanță din vina unui jurist incompetent, Inspectoratul Școlar refuză să pună în aplicare sentința instanței de judecată

 

În urma unei sentinței definitive și irevocabile a Curții de Apel București,  ISJ GIURGIU este obligat să plătească unei inspectoare destituită ilegal, printr-o decizie luată de fostul inspector școlar Gigi Oprișan și semnată de juristul instituției, o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate de care ar fi beneficiat de la data de 01.09.2018 și până la repunerea în funcție.

Ce s-a întâmplat

În data de 30.08.2018, Mădălina Lazăr  a fost numită, prin detașare în interesul învățământului, în funcția de inspector școlar pentru management instituțional în cadrul Inspectorului Școlar Județean Giurgiu. Numirea a fost semnată de inspector școlar general Mirela Delea,  cu respectarea tuturor prevederilor legale.

Numai că, între timp, se schimbă conducerea instituției și, o dată revenit pe post, noul inspector general, Gigi Oprișan, o demite pe aceasta din funcție fără însă să respecte însă prevederile legale, respectiv art. 26 alin 3 si 5 din  Metodologia aprobată prin OMEN 5558/2011, conform căreia numirea şi eliberarea inspectorilor şcolari se fac prin decizie emisă de către inspectorul școlar general, cu avizul Ministerului Educaţiei.

Dacă putem admite că inspectorul școlar general este profesor de sport și nu jurist, deci nu cunoaște legile, nu același lucru putem spune și despre juristul angajat și plătit de instituție care a acceptat să gireze o ilegalitate făcută de șeful inspectoratului.

Convinsă că a fost victima unui abuz din partea inspectorului școlar general, Mădălina Lazăr acționează în instanță Inspectoratul Școlar Giurgiu și are câștig de cauză, Curtea de Apel  declarând apelul Inspectoratului ca nefondat. Hotărârea este definitivă, și se pronunță în data de 29.10.2019. În hotărâre se menționează  obligativitatea Inspectoratului de a plăti reclamantei drepturile salariale începând cu data de 1 septembrie 2018 – mai 2019, la care se adaugă impozitul și rata inflației.

c1.1-600x594

 

Întrucât ISJ GIURGIU a refuzat să pună în aplicare sentința Curții de Apel, Judecătoria Giurgiu a încuviințat, în luna decembrie 2019, executarea silită a Inspectoratului Școlar Giurgiu.

6c1dff39-cfc8-449e-8353-139ada21bcbc

 

 

Procedura de executare a dus la blocarea conturilor instituției.

Toate aceste probleme sunt cauzate de fostul jurist al instituției, Mihai Tropcea care, printr-un abuz în serviciu, a semnat un document nelegal de destituire.

Acesta avea un contract de colaborare cu Inspectoratul Școlar, contract care a expirat în ianuarie 2020 și care, prin decizia CA, nu a mai fost prelungit din cauza incompetenței sale de a gestiona cauzele juridice și a unei atitudini recalcitrante.

Surpriza vine acum când, se pare că noua conducere, vrea să-l reangajeze pe Tropcea.

Acesta ar fi susținut de noul inspector școlar adjunct, Elena Tincu, care a ocupat, pe vremea în care tandemul  Oprișan-Rențea conducea inspectoratul, funcția de inspector de personal, dar și de deputatul Andrei Alexandru, al cărui naș de botez ar fi.

Este greu de înțeles totuși că un personaj din cauza incompetenței căruia Inspectoratul Școlar a pierdut procese și are  conturile blocate mai poate fi adus pe aceeași funcție după ce a distrus instituția din punct de vedere juridic…poate doar din anumite interese.

De fapt, sursele noastre spun că la această oră, Inspectoratul Școlar colcăie de interese, se fac și refac alianțe în funcție de interese personale sau de grup, fără a se mai ține cont nici măcar de culoarea politică. Bătălia se dă pe…cine își pune oamenii în funcții.

Revoltător este că, în timp ce personajele de mai sus fac jocuri politice, inspectoarea păgubită de drepturile salariale și funcția obținută legal nu și-a primit banii nici până în ziua de astăzi.

Nici măcar noua conducere a inspectoratului nu pare dispusă să-și facă datoria și să respecte legea care spune că sunt buni de plată.

Dacă nu au bani, le sugerăm să înceapă demersurile legale, astfel încât răspunderea materială să cadă în sarcina celor care au făcut abuzul. Așa ar fi corect, nu?

 

 

What's your reaction?

Excited
1
Happy
1
In Love
0
Not Sure
1
Silly
1

You may also like

Comments are closed.

More in:Politica