Anunțul a fost făcut recent, într-o conferință de presă, de către administratorul public al județului și, totodată, reprezentantul Consiliului Județean în ADI „Sănătate Asigurată printr-o Apă Curată”, Răzvan Cuc. Acesta a afirmat că, pentru accesarea celor 92 de milioane de euro – disponibile pentru etapa a doua a implementării proiectului de alimentare cu apă potabilă și racordarea la rețeaua de canalizare a tuturor localităților din județ, APA SERVICE, societatea declarată operator unic, are nevoie de sume destul de mari de bani – infuzie de capital, lucru care, în opinia lui Răzvan Cuc, doar Consiliul Județean ar putea să îl facă.
„Operatorul regional, APA SERVICE, are, la acest moment, de încasat sume mari din creanțe, ceea ce face ca proiectul să stagneze în această perioadă. Directorul APA SERVICE, Constantin Preda, a spus, la toate discuțiile pe care le-am purtat pe acest subiect, că nu va putea prelua toată rețeaua din județ – chiar și cea făcută deja pe OG 28 – din simplul motiv că nu are bani. De aceea, este nevoie de o infuzie de capital, pe care noi, Consiliul Județean, am putea-o face. Pentru că avem probleme de comunicare, în primul rând, cu domnul director Preda, avem de ales: fie dumnealui își modifică atitudinea și începe să comunice așa cum trebuie cu noi, fie pierdem toți banii, inclusiv cei investiți până în prezent! E drept, trebuie să discutăm, să găsim o soluție comună cu municipiul, astfel încât locuitorii de aici să nu aibă de suferit odată cu eventuala extindere a ADI-ului”, a mai precizat Răzvan Cuc.
Pierderile la care făcea referire administratorul public al județului se ridică, se pare, la circa 73 de miliarde de lei vechi, o sumă deloc de neglijat. Pe de altă parte, Răzvan Cuc mai preciza că, atâta timp cât majoritatea acțiunilor la operatorul regional unic sunt în posesia unei primării, aceasta poate controla votul în ceea ce privește extinderea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, ori acest lucru poate duce chiar până la renunțarea la contractul de delegare. Acest lucru nu este de dorit de către conducerea Consiliului Județean, și acum se încearcă găsirea unor soluții, în condițiile în care ADI-ul a fost, de la bun început, gândit prost.
„Extinderea ADI-ului nu ar trebui să înspăimânte pe nimeni. Eu, unul, sunt gata să dau garanții că, în eventualitatea în care vor mai adera și alte comune la asociație, prețul la apă nu va crește, decât în condițiile în care s-ar continua cu acest management defectuos”, a ținut să mai precizeze Răzvan Cuc.
O.C.