Social

GALERIE: STOP violenței! Femeile social-democrate au explicat cum se poate

De câte ori nu a auzit, cel puțin o persoană din cercul nostru apropiat, replici de genul „Era obosit și nervos!”, „Poate e și vina mea!”, „A băut poate un pahar!”, „Copilul are nevoie de tată!”…Și, de cele mai multe ori, victime ale urmărilor acestor replici sunt femeile (soții, mame, fiice). Cu toate acestea, se poate face ceva, spun femeile social-democrate. Fiecare femeie, victimă a violenței domestice, poate – și are dreptul – de a spune NU și GATA celui care o abuzează, indiferent că vorbim aici de violență fizică, psihică, sexuală sau economică.

Femeile social-democrate din Giurgiu au organizat, în săptămâna dedicată luptei împotriva violenței domestice, o întâlnire între specialiști (medic, psiholog, avocat) și femei din municipiul nostru. Grațiela Drăghici (vicepreședinte PSD, medic obstetrică-ginecologie), Veronica Ștefan (șefa Centrului de recuperare a mamelor și copiilor victime ale violenței în familie „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”), Aurelia Dobre (vicepreședinte OFSD), Crina Stoianovici (președinta OFSDJ Giurgiu) și, nu în ultimul rând, Petronela Săndulescu, lidera femeilor social-democrate din municipiu, amfitrioana evenimentului, au explicat, din prisma meseriei, cum este posibil ca orice femeie să refuze să accepte să mai fie victima violenței domestice.

„Anual, din păcate, violența în familie omoară mai multe femei decât accidentele rutiere. Guvernul Ponta a transmis un mesaj clar de angajament prin înființarea, în 2014, a Departamentului de Egalitate de Șanse între femei și bărbați, a cărui bază legală a constituit-o Legea 217/2003, în care se specifică faptul că prevenirea și combaterea violenței în familie face parte din politica integrală a României. Noi, femeile social-democrate, ne agajăm, cu această ocazie, în mod ferm că vom lupta împotriva acestui fenomen sub toate formele sale”, a afirmat, în deschiderea întâlnirii, Petronela Săndulescu.

Aurelia Dobre, vicepreședinta OFSD, afirma, la rândul său:

„Guvernele PSD au aprobat cele mai importante legi date pentru femei. Nu este doar apanajul nostru, dar, într-adevăr, ne-am luptat ca femeia să fie în siguranţă, să-i fie recunoscute toate drepturile şi să aibă drepturi egale cu bărbaţii. În ceea ce priveşte violenţa împotriva femeii, peste 130.000 de apeluri au fost date la 112, în primele nouă luni şi doar 12.000 dosare de plângeri penale au fost făcute. Este trist! Încă femeia nu ştie că are dreptul să se apere. Nu vorbim doar despre  cele de la ţară, ci şi cele de la oraş, nu ştiu că există centre speciale. Avem avocaţi, avem medici, psihologi, poate ne gândim cum să fie mai bine mediatizate aceste aspecte pentru ca femeile să ştie că sunt protejate, să prindă curaj să se apere”.

Psihologul Mirela Zivari a prezentat, pe scurt, un studiu legat de violența împotriva femeii, în timp ce medicul Grațiela Drăghici le-a vorbit doamnelor și domnișoarelor din sală despre consecințele, din punct de vedere medical, ale violenței, în special fizice și sexuale, asupra femeii.

„Vreau să-i mulţumesc, în mod deosebit, domnului senator Niculae Bădălău. Domnia sa, în Parlamentul României, alături de colegi, a votat pentru ratificarea Convenţiei de la Istanbul, un document important pentru lupta aceasta împotriva violenței. Acest demers reprezintă în fapt corolarul unei munci la nivel european, naţional pentru ca lupta împotriva violenţei domestice să meargă pe un alt nivel, de reglementare, de abordare, care să includă- mai departe de directive şi legislaţii europene- proiecte, programe extrem de aplicate, campanii de promovare a luptei împotriva luptei domestice”.

În sală, alături de femeile invitate, s-au aflat și reprezentanți ai „sexului puternic”, bărbații. Senatorul Niculae Bădălău, primarul municipiului, Nicolae Barbu și viceprimarul Alexandru Vladu au răspuns invitației doamnelor social-democrate, senatorul social-democrat acceptând chiar să le vorbească celor prezenți:

„Violenţa este de mai multe feluri, cum spuneţi, fizică, psihică. Vorbim despre o fiinţă umană care este înjosită. Poate că nu avem legile destul de dure, de drastice, poate că există o lipsă de educaţie şi în ceea ce-i priveşte pe unii oameni ai legii. Unii zic: până la urmă, ce e aşa grav, îşi bate nevasta, nu e chiar atât de rău. Sărăcia şi lipsa educaţiei întreţin acest fenomen. Consider că Guvernul Ponta a fost unul dintre cele care a încercat să îndrepte societatea pe toate palierele, începând de la partea financiară şi până la o mai bună educaţie pentru copiii noştri, dar şi conştientizarea adulţilor asupra unor aspecte sociale. Inclusiv faţă de acest fenomen, cu care, din păcate, încă ne confruntăm. Indiferent câte tratate vom ratifica, indiferent câte legi vom da, trebuie să ne concentrăm pe ridicarea nivelului de educaţie. Sunt convins că absolut toţi colegii mei, să ducă în toate localităţile din judeţ această campanie pentru a le explica oamenilor că violenţa nu are ce căuta într-o familie”, a spus senatorul Niculae Bădălău.

Și, cum opusul violenței este DRAGOSTEA, cel responsabil cu transmiterea acestui mesaj a fost interpretul de muzică folck Tică Lumânare, care, preț de câteva minute, a încântat audiența cu o serie de melodii dedicate iubirii.

În calitate de avocat, lidera femeilor social-democrate din județ, Crina Stoianovici, le-a explicat celor prezenți că există portițe legale prin care femeile abuzate se pot apăra de soții sau de partenerii violenți:

„Vin la mine cliente terorizate de soţ, cliente care şi-au pierdut stima de sine, care consideră că aşa este firesc să se întâmple. Această violenţă încă există din cauza mentalităţii şi tradiţiei învechite. Sunt foarte multe cele care au învăţat acasă că trebuie să suporte, că trebuie să stea acasă, să gătească, să aibă grijă de copii, să primească bătaie şi să tacă. În schimb, ele pot cere ordine de protecție, din partea judecătorului, pot cere chiar ca respectivii care le abuzează să fie obligați să părăsească locuința. Toate acestea se fac fără niciun fel de taxă judiciară, cererile respective fiind judecate în regim de urgență. Ceea ce trebuie să știe femeile este că nu trebuie să le fie jenă, rușine de ceea ce au pățit; trebuie să fie deschise în fața polițistului, a procurorului sau a judecătorului, să spună exact ce li se întâmplă acasă. Nu o dată am dat acest sfat femeilor care mi-au cerut ajutorul”, a spus și Crina Stoianovici.

După mai multe ore, femeile din sală au plecat cu o mentalitate puțin schimbată, convinse fiind că ele au și drepturi, nu numai obligații față de partenerii de viață.

O.C.

Foto: Cătălina Sfetcu @ www.giurgiu-net.ro

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Social