Politica

La Mulți Ani, Cosmin Crețu!

”Cosmin Crețu, directorul teatrului Tudor Vianu din Giurgiu, provine dintr-o familie de actori și a terminat Academia de Teatru și Film (azi UNATC) în 1995. A urmat cursuri postuniversitare în comunicare, la SNSPA și urmează să obțină și doctoratul în teatru. A lucrat atât în teatrul din Giurgiu, dar și în București la Teatrul Masca. În primăvara lui 2019 și-a început cel de-al treilea mandat de director în Giurgiu, unde a avut multiple montări și ca regizor. Un caracter energic, Cosmin Crețu a creat în Giurgiu un teatru tânăr, dinamic, îndrăgit de giurgiuveni”. (…)

Cum alegeți piesele în așa fel încât să fie pe placul publicului, prin ce metode vă cunoașteți publicul? 

Cosmin Crețu: ”Sunt câteva principii după care mă ghidez: în primul rând este o caracteristică a instituției noastre, noi suntem un teatru de proiecte. În România există patru teatre de proiecte, Metropolis în București, Buzău, Deva și Giurgiu. Metropolisul are o plajă largă de public, Buzăul nu produce spectacole, ei doar le achiziționează și se joacă acolo. Și atunci mai rămân două, Deva și Giurgiu.

Un astfel de teatru nu poate reuni o trupă de realizatori decât în cadrul unui proiect, care are un număr determinat de reprezentații. Întrebarea mea a fost cum să fac să nu mă transform într-un Buzău, doar să cumpăr spectacole, ci dimpotrivă, să le și produc, pentru că mi-am dat seama că dacă nu le produc, într-o zi publicul se va  sătura și va alege să meargă la București. Trebuia să fac în așa fel încât să am o trupă de actori care să fie îndrăgită de public; pe de altă parte, eram conștient de faptul că un spectacol de valoare are nevoie de actori de valoare – din păcate în România (dar și în Bulgaria) valoarea și notorietatea încep să se confunde, și atunci am zis că e bine să creezi propria dimensiune.

Și azi pot să vin să vă spun că avem o trupă, cu un nucleu dur, jucând aici de trei – patru stagiuni, pe care nu îi plătesc cu salariu pentru că nu am dreptul, dar care sunt fideli acestei instituții și care reușesc să reprezinte cea mai tânără echipă de teatru de stat din România, cu media de vârstă sub 30 de ani. Și în acest fel am început să ne facem ușor-ușor vizibili”. (Fragment din interviul realizat de Smaranda Şchiopu și Vladimir Mitev pentru blogul ”Podul prieteniei”)

Pentru toată activitatea sa și strădania de a readuce spectacolul de teatru în inima giurgiuvenilor, îi mulțumim și îi transmitem un sincer ”La mulți Ani” cu prilejul zilei sale de naștere!

M.B

 

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Politica