AdministratieNational

Noul Cod Fiscal a fost aprobat de Senat

Aprobat luni, 27 aprilie, de către Senat, Noul Cod Fiscal a trecut, astfel, primul test în Parlament, cu 90 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” și 4 abțineri. Următorul pas este votul din Camera Deputaților, care este cameră decizională în acest caz.

Conform precizărilor ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, actuala legislație fiscală este percepută în mediul economic și social ca fiind „dificil de aplicat”, astfel încât noul Cod Fiscal conduce la simplificarea fiscalității și la predictibilitate.

„Codul Fiscal conferă claritate și accesibilitate în aplicarea prevederilor sale prin restructurarea pe baze sistemice a normelor fiscale, transparență în prezentarea principiilor fiscale, corelarea prevederilor între Codul fiscal, Codul de procedură fiscală și legislația conexă, creșterea eficienței de administrare a taxelor, contribuțiilor sociale și impozitelor prevăzute. Toate aceste măsuri sunt de natură să contribuie în mod esențial la reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului și stimularea creșterii economice”, a spus Eugen Teodorovici.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legislativ pentru calculul, reținerea, declararea și plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale obligatorii, care constituie venituri ale bugetului general, consolidat, stabilind contribuabilii care au obligația plății acestor impozite, taxe și contribuții, precum și principiile pe care se bazează aplicarea Codului Fiscal.

Una dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod Fiscal se referă la reducerea TVA la 9% la alimente. Textul adoptat de Senat precizează că această cotă redusă se aplică alimentelor, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal. Potrivit unui amendament adoptat de Senat, cota de 9% se va aplica și serviciilor de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.