Sanatate

Avem spital, dar n-avem medici, și nici paturi…

Lipsa acută de personal se resimte, ori de câte ori este nevoie, în Spitalul Județean de Urgență Giurgiu.

Conform unei statistici a INS, județul nostru se află pe ultimul loc în România ca număr de paturi la mia de locuitori: 2,9! Comparabil cu alte județe, asemănătoare cu Giurgiu, situația nu este deloc una roz: Alba – 6,2 paturi, Botoșani – 5,4 paturi, Vaslui – 5,4, Călărași – 3,9 paturi, Ilfov – 3,3 și Ialomița – 3,2 paturi.

Ca număr de paturi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, la Giurgiu acest lucru se întâmplă pentru doar 417 din cele 524 de paturi ale Spitalului, ceea ce înseamnă un minus important ca buget pentru instituția de sănătate.

În cifre absolute, vorbim despre circa 1,7 milioane de lei, sumă insuficientă dacă este să luăm în calcul faptul că doar încălzirea, pe timpul iernii, reprezintă circa 2 – 3 miliarde de lei vechi.

„Norocul nostru îl constituie sprijinul primit de la Consiliul Județean, pentru că altfel nu am putea supraviețui. Dacă mi s-ar fi dat la contractare toate cele 524 de paturi, ar fi însemnat o creștere a veniturilor cu circa 3- 4 miliarde de lei vechi pe lună. De cerut, putem cere oricât, problema este să ni se și aprobe…”, declara managerul Spitalului Județean Giurgiu, Elena Dinu.

O altă problemă cu care se confruntă spitalul din Giurgiu este legată de lipsa acută de personal.

„Avem o „gură de oxigen”, cu cei doi rezidenți de la UPU, cu doi la radiologie și unul la neurologie. Acum, avem organizat concurs – tot pentru rezidenți – pentru un biolog, un cardiolog și încă un nutriționist. Avem ce să oferim acum medicilor care vor alege să vină la Giurgiu: Consiliul Județean a aprobat decontarea navetei, iar municipalitatea va pune la dispoziție deocamdată două apartamente de serviciu pentru medici, urmând ca, în curând, să apară și altele. În total, avem 33 de posturi de rezidenți scoase la concurs în acest an!”, a mai spus Elena Dinu.

Cu toate astea, deficitul de specialiști în Spitalul Județean de Urgență rămâne. Din 159 de medici normați, angajați efectiv sunt 113: 80 de medici „în teren” și 33 de rezidenți.

O.C.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Sanatate