Administratie

Locul lăsat liber de Răzvan Cuc mai are de așteptat până la ocupare

Un punct de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean, ce se dorea a fi „floare la ureche”, s-a dovedit, în fapt, un real obstacol pentru aleșii județeni.

Prin numirea sa în funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, consilierul județean Răzvan Cuc a intrat într-o stare de incompatibilitate, stare din care se poate ieși prin renunțarea la calitatea de ales județean. În această situație, următorul pe lista de aleși social-democrați trebuia să fie validat de către consilieri.

Numai că…să te ții scandal! OG 55 a dat bătăi de cap aleșilor județeni, care s-au ciondănit mai bine de o oră pe subiectul: „E de la PSD, că acolo era Cuc când a plecat din funcția de consilier județean! Ba nu, următorul e de la PP-DD, pentru că a fost ales pe listele astea!”…

După ce la microfon s-au perindat, pe rând, PP-DD-ista Adriana Buga, liberalul Mihnea Boerescu, al cărui ison a fost susținut de Titi Gavrilă, care au susținut că, de fapt, de la PP-DD ar trebui să fie următorul validat (și ce dacă nu mai e niciun supleant pe listă, lăsăm locul vacant!), au urmat Constantin Buduru și Andrei Ovidiu, care, mai direct, mai voalat, au spus că, totuși un social-democrat ar trebui să îi ia locul lui Răzvan Cuc.

Și mai mare amalgam l-a creat președintele Vasile Mustățea, care a explicat, într-o pledoarie de care ar fi gelos și un avocat, cum OG 55 a fost invalidată de Curtea Constituțională, invalidare aprobată tacit de Camera Deputaților, rămânând acum ca Senatul, în calitate de cameră decizională, să ia o hotărâre în privința ordonanței „buclucașe”.

Numai că Florian Dinu, secretarul județului, a clarificat, în cele din urmă, situația:

„Comisia de validare se raportează la proiectul inițiat de inițiator. Limitele acestei comisii sunt de a analiza legalitatea alegerii respectivului consilier, fără să meargă însă pe analogie. Cele două chestiuni pe care le analizează comisia sunt legate de eventuale cauze de fraudă electorală, sau de încălcarea condițiilor de eligibilitate. În mod normal, într-unul din cele două cazuri numai, această comisie poate propune invalidarea unui ales local sau județean. OG 55 poate da naștere unor interpretări. Singura dispoziție a banalului articol 33 din Legea 215 – a aleșilor locali – nu se referă la supleantul pe lista partidului pe care a candidat cel căruia i-a încetat mandatul, ci vorbim despre partidul la care era cel căruia i-a încetat mandatul. Apreciez, în aceste condiții, că sunt îndeplinite condițiile legale, și consider legal și normal ca cel care urmează a fi validat să fie supleantul de pe lista PSD!”, a încheiat socotelile în consiliu secretarul Florian Dinu.

Următorul pe lista social-democraților era Gheorghiță Mihai, care, deocamdată, mai trebuie să aștepte până la depunerea jurământului în calitate de consilier județean. Pentru că legea prevede ca jumătate plus unul dintre consilierii prezenți la ședință pot transforma proiectul în hotărâre, rezultatul obținut (14 voturi pentru, 13 împotrivă și 1 abținere) îl face să mai aștepte o săptămână, până la următoarea întâlnire extraordinară a aleșilor județeni.

O.C.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.