Politica

Tudorel Țone, apel către parlamentarii giurgiuveni pentru susținerea agricultorilor și a investițiilor în sistemul de irigații

70% din populația acestui județ trăiește în mediul rural și are ca principală activitate agricultura.

În conferința organizată la finalul săptămânii trecute la sediul PSD Giurgiu, a  vorbit și inginerul Tudorel Țone, președintele filialei Giurgiu a ”Agrostar”, prezent în calitatea sa de șef al Departamentului ”Agricultură” al organizației județene a PSD.

Acesta a făcut referire la situația grea în care se află agricultura, atât la nivel național cât și la nivel local, din cauza secetei ultimilor ani dar și a lipsei măsurilor de susținere din partea Guvernului:

”Anul pe care l-am încheiat a fost unul capricios din punct de vedere meteo. Seceta excesivă a afectat puternic agricultura, inclusiv a județului. Pierderile la nivel național ai fost de miliarde de euro, producția agricolă fiind înjumătățită.

Fermierii au traversat un an cumplit care a lăsat sechele și pentru anii următori.

Cauzele subiective care au afectat grav agricultura au fost legate de decidenții politici, de cei care au condus agricultura României sau care conduc, vremelnic, această țară.

Atunci când este vorba despre hrana poporului, nimic nu ar trebui să fie prea scump!

În 1989, România avea amenajate pentru irigat 3,3 milioane de hectare. În 2001, în județul Giurgiu se mai puteau iriga din 158.000 de hectare doar câteva mii de hectare.

Eforturile guvernării PSD de atunci au făcut ca, la finalul anului 2004, în județul Giurgiu, să putem duce efectiv apă la plantă pe 52.000 de hectare.

Ce a urmat după 2004, praful și pulberea, cum se spune. A fost nevoie din nou de o guvernre de stânga, social democrată, când la conducerea ministerului Agriculturii a venit domnul Daea și a pus ca accent principal problema acesor irigații.

Ce s-a realizat: au fost reabilitați 2000 de kilometri de canale la nivelul țării, în condițiile în care România are aproape 3000 de kilometri de canale.

În aproape trei ani de guvernare PSD s-a reușit ca, la nivelul României să irigăm peste 1 milion de hectare.

Tot în acea perioadă, s-a dat drumul unui program extrem de important pentru România, canalul Siret- Bărăgan. Un canal început de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și datorită căruia se vor iriga în jur de 500.000 de hectare”.

Totodată, Tudorel Țone a făcut un apel la parlamentarii prezenți în conferința de presă pentru a le transmite un mesaj din partea agricultorilor giurgiuveni:

”Profit de prezența celo trei parlamentari de Giurgiu… mesajul meu către dânșii, în numele multor agricultori pe care îi cunosc și pe care îi reprezint, este să ne susțină în continuare ca județul Giurgiu să beneficieze de finanțare pentru continuarea programului de irigații. Având în vedere că Giurgiu intră în zona aridă a României.

Pentru ca suntem la capitolul investiții, i-aș ruga să susțină în continuare programul PSD cu acele stații antigrindină și de stimulare a precipitațiilor.

Vă rugăm ca, la dezbaterea bugetului, să aveți în vedere aceste două obiective importante pentru județul Giurgiu”.

Tudorel Țone a vorbit și despre bugetul pentru Agricultură pe anul acesta pe care îl consideră unul de mare austeritate și care nu cuprinde banii pentru subvenționarea efectelor secetei:

”Din punctul nostru de vedere, al agricultorilor, este un buget de mare austeritate, un buget rușinos. Iată de ce:

În actualul buget nu sunt prinși banii pentru subvenționate efectelor secetei produse la culturile din 2019 din toamnă, cât și la culturile din primăvara anului 2020, porumb, floarea-soarelui.

Dacă pentru culturile din toamna lui 2019 o parte din bani s-au dat pentru primăvara lui 2020 banii nu sunt cuprinși în buget ceea ce pentru fermieri este o mare, mare tragedie”, a declarat Tudorel Țone.

M.B

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
1

You may also like

Comments are closed.

More in:Politica