Politica

Cu ce președinte ne-am ales?

După ce a refuzat acordarea titlului de Erou Martir Național pentru Avram Iancu, dar, în schimb a decretat Ziua Limbii Maghiare (sărbătorită în România), Klaus Iohannis mai dă o lovitură statului pe care îl conduce. Într-un comunicat recent al Președinției, se precizează că anul acesta, recepția de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni a fost anulată.

În aceste condiții, senatorul Șerban Nicolae i-a adresat, lui Iohannis, o scrisoare deschisă:

„Cu neplăcută surprindere am luat cunoștință de decizia dumneavoastră de a anula, în acest an, tradiționala recepție oferită de Președintele României cu ocazia Zilei Naționale.

Manifestările publice anuale, consacrate Zilei Naționale, au un rost firesc și unanim acceptat. Defilarea componentelor reprezentative ale sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională cinstește participarea oștilor române la luptele pentru eliberare, independență, suveranitate și unitate națională.

Depunerea de coroane la monumentele reprezentative omagiază jertfa celor căzuți pentru cel mai scump ideal național al românilor. Recepția oferită de Președintele României celebrează consensul elitelor țării în împlinirea unei dorințe bimilenare de unitate și libertate, ca act de voință națională. Serbările populare și manifestările culturale, onorează rolul participativ determinant al românilor în făurirea propriului destin, mândria apartenenței la o națiune și la o Istorie de demnitate și unitate. Ziua Națională a României aparține tuturor cetățenilor săi.

Sunt de acord că, într-un an, în cazuri excepționale și în situații absolut extraordinare, oricare dintre componentele modului în care România își celebrează propria Zi Națională, poate fi amânată, sau chiar anulată. Dar tragedia din 30 octombrie 2015 din București, cu toată compasiunea și solidaritatea reflectate în societatea românească, nu reprezintă un asemenea caz ori o asemenea situație.”, se precizează în scrisoarea senatorului.

Motivul invocat de Klaus Iohannis a oscilat, între tragedia din 30 octombrie, și atentatele din Franța. Acum, stând strâmb și judecând drept, cele două drame (Colectiv și atentatele) nu constituie motive suficient de puternice pentru ca demnitatea, istoria și jertfa celorlalte generații să fie ofensate în asemenea manieră de către Klaus Iohannis prin amânarea ori anularea oricăreia dintre manifestările prin care se celebrează Ziua Națională a României.

 

Președinția organiza, în fiecare an, cu ocazia zilei de 1 Decembrie o recepție la care erau invitate câteva mii de persoane — politicieni, oameni de afaceri, de cultură, diplomați.

O.C.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Politica