Administratie

Mofturile „opozanților” ALDE-PNL aruncă la gunoi banii cetățenilor

Ambițiile fără rost, mușchii încordați aiurea și în detrimentul cetățeanului, au adus un „plus” la tarifele ce vor fi practicate pentru colectarea deșeurilor în cel mai scurt timp. N-au vrut ei, ALDE și PNL, să aprobe o suplimentare de buget, așa că acum nu sunt bani pentru acoperirea unor diferențe de preț între taxa de habitat practicată în prezent și noile tarife ale operatorului de salubritate. Dar, de fapt, cum stau lucrurile?

Începând cu data de 1 iunie, ADI „Management eficient pentru un județ curat” a semnat contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activității de colectare și transport deșeuri municipale în județul Giurgiu, zona de colectare I – CMID Frătești, încheiat cu operatorul de salubritate SC GIREXIM UNIVERSAL SA.

În acest sens, urmau să intre în vigoare noile prețuri la gunoi, care sunt de 6,2 lei/lună/persoană (persoane fizice – tarif mediul urban), fără TVA, și 159,78 lei/tonă (agenți economici și instituții publice), tot fără TVA.

Numai că, de la 1 ianuarie, este intrată în vigoare taxa de habitat, în cuantum de 6 lei/lună/persoană pentru locuitorii de la apartament și 9 lei/lună/persoană, pentru cei de la case. În aceste condiții, urma ca diferențele nefavorabile să fie suportate din bugetul local, pentru situația în care sumele rezultate din taxa de habitat nu acopereau valoarea noilor tarife.

Pe de altă parte, taxa de habitat este stabilită conform Codului Fiscal și, fiind o taxă inclusă în categoria taxelor speciale, se supune principiului anualității, neputând suferi modificări în timpul exercițiului fiscal.

Numai că…socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg. C-așa au vrut mușchii lor, peneliștii și consilierii ALDE au „trântit”, fără niciun fel de regret, și pe motiv de WC-uri ecologice la stadionul „Marin Anastasovici”, aprobarea suplimentării Bugetului Local de Venituri și Cheltuieli cu suma de 2.587 mii lei  și a listei de investiții aferente. În această suplimentare erau incluse, pe lângă sume pentru salariile unor cadre didactice, pe lângă banii destinați curățeniei generale din școlile din municipiu, și banii necesari acoperirii diferenței de preț între taxa de habitat și noul tarif pentru gunoi stabilit de operatorul unic.

„Este simplu să nu votezi, dar ar trebui să vă gândiți și la repercusiuni… Oricum, voi convoca cât de curând o ședință extraordinară și atunci,  împreună cu toți consilierii PSD vom aproba bugetul, în timp ce dumneavoastră veți rămâne cu această rușine în fața cetățenilor!”, le-a transmis, în încheierea ședinței de consiliu, primarul municipiului, Nicolae Barbu.

O.C.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.