
Programul de priorităţi pentru perioada 2014 – 2015 cu care Guvernul s-a prezentat astăzi în faţa Parlamentului cuprinde, printre altele:
Reducerea impozitelor şi a taxelor
In 2014 ramâne cota unică, iar din 2015 se introduce impozitarea muncii pentru salariile mici: 8%, 12%, 16%. Reducerea CAS, scutirea de impozit a profitului reinvestit, continuarea proiectului de succes al reducerii TVA la pâine cu alte alimente de bază.
Reducerea CAS la angajator.
Povară fiscală redusă, mai multe locuri de muncă, consum mai ridicat, conformare voluntară mai mare la plata taxelor.
Scutirea privind profitul reinvestit.
Un plus de investiţii, capitalizare pentru mediul de afaceri intern, progres tehnic, costuri reduse, locuri de munca s.a.m.d.
Scheme de garanţii de stat şi ajutoare de stat de 440 milioane euro, in special prin noua schema de garantii pentru IMM-uri in cuantum de 2 miliarde lei (poate fi extinsa pana la 4 miliarde ron).
Schema de ajutor de stat pentru firmele private care creează minim 20 noi locuri de muncă.
Sprijinirea producatorilor agricoli prin alocarea de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii a sumei de 2,1 miliarde lei, respectiv 1,5 miliarde lei subvenţii pentru sprijinirea producatorilor agricoli si 0,6 miliarde lei, reprezentand plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal;
Stimularea creşterii economice are loc şi prin creşterea investitiilor publice
acordarea unor imprumuturi nete de 4 miliarde RON in prima jumatate a anului 2014 si 3 miliarde RON in a doua jumatate a anului 2014;
Creşterea absorbţiei fondurilor europene.
Mărirea cofinanţării pentru absorbţia fondurilor europene cu 0,5 puncte procentuale;
Bani pentru stimularea consumului.
Creşterea pensiilor cu 3,76% cresterea salariului minim cu 12,5%, creşterea venitului minim garantat cu 4,5%, creşterea ţintită a salariilor bugetarilor (medicilor rezidenţi şi profesorilor debutanţi).
Reducerea ratei lunare la credite bancare la jumatate pentru cei cu un venit sub medie
Statul le va oferi un credit fiscal de 200 de lei lunar, pentru a-i ajuta. Economia câştiga lichiditate de 4 miliarde de lei timp de doi ani.