Asistații social în baza legii privind venitul minim garantat care refuză un loc de muncă își pierd ajutoarele financiare de la Primărie.
Începând de luni, 22 octombrie, a intrat în vigoare Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Potrivit actului normativ, ”Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social.”
Conform datelor statistice oferite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani, fapt care arată că intenția majorității asistaților social de a-și găsi un loc de muncă stabil este aproape de zero. Iniţiatorii legii au considerat că nu trebuie să se mai încurajeze comoditatea celor care trăiesc din ajutoarele sociale, ci este imperios să se implice în angajarea acestora
O altă problemă era reprezentată de cei care lucrează la negru și care beneficiau, totuși, de o formă de ajutor social prin legea venitului minim garantat. De aceea, legea vine cu o completare în sensul în care, dacă se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse și acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social.