AdministratieEconomieNationalPolitica

România va primi un ajutor de 11,1 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru agricultură

Astăzi Comisia Europeană a anunţat modul în care vor fi distribuiţi banii pentru sprijinul fermierilor europeni afectaţi de scăderile de preț din piața laptelui și a cărnii. Săptămâna trecută, Consiliul de Miniştri a adresat o cerinţă în acest sens, urmare a protestelor ce s-au desfăşurat pe străzile din Bruxelles la începutul acestei luni, iar astăzi, Comisia a venit cu o propunere de împărţire a ajutorului, în valoare totală de 420 milioane de euro.

agricultura

Astfel, potrivit cifrelor oficiale, toate cele 28 de state membre UE vor primi ajutoare pentru sprijinul agriculturii, iar pentru România s-a alocat suma de 11,1 milioane de euro.

Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat azi că „s-a avut în vedere când s-a alocat această sumă cota de lapte pentru că acesta este sectorul cel mai afectat și va beneficia de cel mai mare sprijin. Cota de lapte pe care a avut-o fiecare stat membru în măsura în care fermierii au fost afectați de scăderea prețurilor, dacă au traversat secetă și dacă, direct sau indirect, au fost afectați de către embargoul Federației Ruse. Toate aceste elemente au stat la baza alocărilor financiare făcute de către Comisie”.

De asemenea, Daniel Constantin speră că modul în care vor fi împărţiţi banii, cei 11,1 milioane de euro, va fi lăsat la latitudinea fiecărui stat membru.

S-au avut în discuţie şi alte măsuri de sprijin, cum ar fi scheme de stocare privată pentru produse lactate şi carne de porc, dar şi posibilitatea acordării de avans la plăţile directe.

Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură, este de părere că „acesta este un pachet de sprijin comprehensiv, decisiv și robust. Este o declarație de sprijin din partea Comisiei pentru agricultura europeană”.

Phil Hogan a mai adăugat că principalul criteriu pentru împărțirea banilor între statele membre îl reprezintă, în proporție de 80%, nivelul cotelor de lapte, abrogate la 1 aprilie 2015, astfel sumele cele mai mari vor fi acordate fermierilor din Germania, 69,2 milioane de euro, iar cel mai puțin vor primi fermierii din Malta, 100.000 de euro.

Cum spuneam, România va primi ajutoare în cuantum total de 11,1 milioane de euro, la fel ca Danemarca, dar mai puțin decât Cehia (11,2 milioane de euro), Lituania (12,6 milioane de euro) sau Irlanda (13,7 milioane de euro).

 

M.A.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.