Politica

CE-AR FI DACĂ…

Mereu surprinzător, Costică  Buduru, consilier din partea PER, a venit ieri, în şedinţa Consiliului Judeţean, cu solicitarea ca Vasile Mustăţea să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte dacă nu acceptă să scoată de pe ordinea de zi punctul privind aprobarea Bugetului propriu al Consiliului Judeţean, lucru cu care, bineînţeles , Vasile Mustăţea  nu a fost de acord.

În opinia lui Buduru  „ nu este corect ca primăriile din judeţ să nu aibă buget, iar Consiliului Judeţean să-i aprobăm bugetul. Nu este cinstit nici pentru primarii din judeţ şi dovedim o lipsă de respect faţă de cetăţenii care ne-au acordat votul”, observaţie extrem de pertinentă, de altfel.

Cu spatele asigurat de majoritatea făcută împreună cu consilierii PP-DD, Mustăţea i-a dat…flit, lucru ce l-a determinat pe Buduru să ameninţe cu iniţierea unui referendum pentru destituirea preşedintelui Consiliului Judeţean.

Este o situaţie inedită dar nu imposibilă şi care ar putea fi luată de unii în consideraţie.

Potrivit legii, procedura de demitere a unui preşedinte de Consiliu Judeţean este aceeaşi ca şi procedura pentru demiterea unui primar.

Astfel referendumul pentru încetarea mandatului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens Prefectului de locuitorii comunei/oraşului/municipiului. Organizarea referendumului trebuie solicitată de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin jumătate plus unu din numărul total al locuitorilor cu drept de vot. Mandatul preşedintelui Consiliului Judeţean încetează înainte de termen dacă s-a pronunţat în acest sens cel puţin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate.

Desigur că e un drum lung,  dar nu imposibil dacă ţinem cont de câteva considerente : PNL nu mai este la guvernare (lucru deloc agreat de primari), protectorii de la centru ai  lui Mustăţea sunt puţin intraţi în dizgraţie, facţiunea Iliescu din partid adulmecă oportunităţi de revanşă, ca să nu mai vorbim de cel care-i suflă-n ceafă de ceva timp şi care a avut grijă să nu-l împiedice niciodată să facă greşeli.

Rămâne de văzut cât sunt de pregătiţi adversarii pentru un astfel de demers, care ar fi o premieră în politica românească.

   

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Politica