Politica

Niculae Bădălău, portretul unui lider

Astăzi, Niculae Bădălău a depus jurământul în calitate de vicepreședinte al Curții de Conturi după ce, la sfârșitul lunii iunie 2020, acesta a primit încuviințarea Parlamentului pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit cu 294 de voturi „pentru” și 55 împotrivă.

Astfel, acesta a pus capăt unei cariere de peste 20 de ani în politică, timp în care a fost subpefect și prefect al județului Giurgiu, deputat și, de două ori, senator, ministru al Economiei în perioada în care România a deținut președinția Consiliului Europei.

A condus timp de 14 ani, în calitate de președinte, Organizația Județeană  a Giurgiu, mandat în care organizația a obținut cele mai mari scoruri la alegerile locale sau parlamentare, clasându-se, dacă nu pe primul loc, cel puțin în primele trei pe țară.

Admirat, înjurat, laudat, denigrat deopotrivă în toți acești ani, Bădălău a împărțit titlul de cel mai bun politician giurgiuvean cu Lucian Iliescu. Dar, spre deosebire de acesta, Bădălău a rămas fidel aceluiași partid, ceea ce face să fie singurul lider de partid care nu a părăsit niciodată formațiunea care l-a consacrat.

Cei care au lucrat cu el stiu că PSD din ultimii opt ani este creația lui, a muncii de partid depuse alături de echipa pe care cu greu și-a creat-o după declinul partidul între anii 2008 și 2011.

Înlăturat din PSD în 2009, după eșecul pe care partidul îl suferise în alegeri, Bădălău este readus în partid în 2011 pentru a repara o organizație aproape distrusă, condusă de venetici, măcinată de interese meschine și care reușise „performanța„ ca la alegerile din 2009 să obțină un singur mandat de deputat, pierzând și o mare parte a organizațiilor locale, lucru incredibil pentru ceea ce a însemnat acest partid în județul Giurgiu.

Într-un singur an, dintr-un partid fără membri și-n al cărui sediu devastat de predecesori nu găseai măcar un scaun pe care să stai, Bădălău reușeste un scor incredibi la alegerile din 2012 unde câștigă mandatul de senator pe colegiul I și unul de deputat. Mai mult, deși aflat în alianța USL cu Lucian Iliescu, Bădălău simte orientarea electoratului și vrând să răzbune aroganțele suportate din partea liderului PNL, îl susține pe Nicolae Barbu, declarat independent la funcția de primar, și căruia îi pune la dispoziție toată organizația municipală a PSD pentru a-și susține campania.

Tot în aceași perioadă, îl ajută și pe Dumitru Beianu, lăsat în off-side de Iliescu, căruia îi asigură din județ numărul necesar de semnături pentru depunerea unei candidaturi ca independent.

Niculae Bădălău a fost coșmarul multor lideri  politici din Giurgiu aflați în opoziție cu PSD fapt ce a dus la nenumărate campanii de denigrare a lui, de acuzații nefondate, de articole de presă plătite, de minciuni răspândite în spațiul public.

Bădălău nu este perfect! Are destule defecte, are limitele sale, ca orice om, dar are un instinct politic pe care puțini oameni de partid îl au.

Are la el vorba și argumentul pentru a te face să te întorci din drum. Are, însă, și o naivitate incredibilă atunci când vine vorba de oameni, iar asta l-a costat scump nu de puține ori de-a lungul timpului.

Incontestabil, Bădălău are alură de lider ceea ce a deranjat multe ”făcături” de politicieni, atât la nivel local cât și național. Ar fi putut ajunge liderul național al partidului dar Bădălău a fost atât cât a vrut să fie, iar ăsta e apanajul celor puternici.

Cu Bădălău adversar nu puteai ști niciodată ce curs va lua confruntarea politică  fiindcă a știut atât să lovească cât să și îndure ele mai mari umilințe, urmărindu-și cu abilitate țelul. A obținut, așa cum spuneam, atât cât a vrut!

Dacă mi s-ar cere o comparație a lui cu cineva, l-aș compara cu un luptător medieval pe sub a cărui armură sunt scrijelite cicaricile multor bătălii duse de-a lungul anilor.

Succes, domnule președinte, pe calea aleasă!

P.S Nu vă aruncați ca fata mare la măritat! Nu este un ”laudatio”, este o realitate pe care am cunoscut-o petrecând ani mulți în ”mocirla” politică din Giurgiu, pentru că, așa cum îmi place să spun, am făcut presă încă de dinainte ca Iliescu să fie primar, ceea ce doar …les connaisseurs știu ce înseamnă asta!😉

M.B

 

 

 

 

 

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Politica